Met-de-auto-kan-Georgette-het-vluchtelingenkamp-bezoeken-1024x768

Sterk netwerk in geteisterd Congo

  • Deel deze pagina

De humanitaire situatie in Congo blijft verslechteren. Gewelddadige conflicten en klimaatverandering dwingen mensen hun huizen te ontvluchten. Meer dan 5 miljoen mensen zijn ontheemd in het land en meer dan 1 miljoen Congolezen hebben elders asiel aangevraagd.

Bouwen aan een sterk netwerk

MIVA werkt sinds 2022 met een nieuw netwerk van partners in en rond Uvira en Kinshasa. Vanuit oost en west Congo kunnen we samen met deze partners goed opvolging geven aan de projecten die we financieren in dit enorme land.

congo netwerk

Uvira en Kinshasa: noodzaak zorg en onderwijs

In Kinshasa maken vervoers- en communicatiemiddelen bijvoorbeeld zorg bereikbaar voor de inwoners van de buitenwijken. Zij moeten vaak voor specialistische zorg naar het centrum van de stad. In en rond Uvira is de situatie al meer dan 20 jaar instabiel. Er zijn verschillende rebellengroepen actief, er is veel (seksueel) geweld en ook klimaatverandering brengt sterke schade aan in het gebied. In het voorjaar raakten veel mensen hun huis kwijt bij een overstroming. De nood voor zorg en onderwijs is hier enorm.

Bezoek aan Congo

In augustus brachten collega’s Jan Apperloo en Eliza Snel een bezoek aan Congo, om het netwerk van MIVA te ondersteunen met het uitvoeren van hun projecten. Jan: “Nog veel meer dan in andere Afrikaanse landen zie je hoe de staat in Congo faalt om diensten te leveren aan de bevolking. Wat ik heel bijzonder vind is hoe de kerk in dat gat springt. Mensen worden daardoor gemobiliseerd om er voor elkaar te zijn.”

bezoek kardinaal besungu congo

Ontmoeting Kardinaal Besungu

In Kinshasa ontmoetten Jan en Eliza kardinaal Fridolin Ambongo Besungu. Jan: “Tijdens ons gesprek sprak hij zich uit over het slechte functioneren van Congolese staat. Hij maakt zich heel hard voor kwetsbare groepen in de samenleving en pakt zijn rol om de overheid verantwoordelijk te houden. Ons contact en de samenwerking met Besungu helpt ontzettend bij ons werk in Congo. Ik heb goede hoop dat deze sterke kardinaal invloed kan uitoefenen op de staat en de goede uitvoer en opvolging van de door MIVA gefinancierde projecten.”

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.