De-klas_george MIVA

Situatie in Burkina Faso blijft verslechteren

  • Deel deze pagina

De veiligheidssituatie in Burkina Faso is zorgwekkend. Militante islamitische groeperingen laten een spoor van ongekend geweld achter. Het aantal binnenlandse ontheemden blijft stijgen (1,9 miljoen), het aantal gesloten scholen neemt toe (1 miljoen getroffen kinderen), evenals het aantal mensen dat omkomt door gewapend geweld.

kaartje geweld in Burkina Faso 2023

Het werk van MIVA-hulpverleners

Collega Géke Appeldoorn vertelt: “De meeste partners die hulp ontvangen van MIVA kunnen nog wel de stad uit, op bezoek in de dorpen. Uiteraard moeten ze voorzichtiger zijn. Organisaties in het oosten kunnen niet meer de grens over naar Benin, waar veel mensen anders terecht konden voor specialistische zorg. Een groot deel van de organisaties neemt nu ook de zorg over intern ontheemden op zich.”

Vluchten naar buurlanden

Ongeveer 1 op de 10 Burkinese burgers is vanwege de onveiligheid gedwongen uit hun huizen verdreven. Ongeveer 95 procent van de ontheemden is in Burkina Faso gebleven. Maar nu de onveilige situatie zich over het hele land verspreidt, zullen mensen waarschijnlijk vaker vluchten naar buurlanden.

Schoolsluitingen

Het geweld heeft 6.134 scholen in Burkina Faso gesloten. Ongeveer 1 op de 4 scholen in het land werkt nu niet. Deze schoolsluitingen hebben gevolgen gehad voor ruim 1 miljoen leerlingen en 31.077 leraren.

hulpverlener Hawa Burkina Faso

Onderwijs is onmisbaar in Burkina Faso

Gelukkig is de school van Hawa in Dédougou nog wel open. In deze moeilijke situatie biedt zij dankzij uw steun onderwijs aan ontheemde kinderen. Hawa is directeur van de basisschool en kan naar verwachting dit jaar 100 tot 150 kinderen onderwijs bieden. Ook krijgen 50 meisjes maandverband, zodat zij tijdens hun menstruatie gewoon naar school kunnen.

“Als leerkracht is het mijn taak om ervoor te zorgen dat alle kinderen, ook die op de vlucht zijn, naar school kunnen. Ik geloof dat ik hiermee bijdraag aan hun toekomst, doordat ze nu de kans krijgen om hun opleiding in goede omstandigheden voort te zetten.”

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.