Stichting MIVA ‘staat stil’ bij 85-jarig jubileum

Persbericht – Vrijdag 23 oktober bestaat de in ‘s-Hertogenbosch gevestigde stichting Missie Verkeersmiddelen Actie (MIVA) 85 jaar. Oorspronkelijk begon MIVA in 1935 als een organisatie die missionarissen ondersteunde met vervoer. Inmiddels heeft de organisatie als missie om lokale pioniers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika te ondersteunen met onmisbare vervoers- en communicatiemiddelen. Eerder dit jaar werd al besloten dat een viering in het klooster waar MIVA gehuisvest is, niet plaats kan vinden wegens corona. MIVA staat daarom bij dit jubileum stil door het ophalen en delen van herinneringen.

Het ontstaan van MIVA Nederland

De jonge missionaris Otto Fuhrmann overleed in Zuid-Afrika aan malaria door gebrek aan snel vervoer naar een hospitaal. Zijn vriend Pater Paul Schulte besefte dat Otto gered had kunnen worden met beter vervoer. Daarom richtte hij in 1927 de Duitse MIVA in Keulen op. Na de tweede wereldoorlog veranderde deze Duitse organisatie haar naam in ‘Diaspora-MIVA’. Als een diaspora verspreidde MIVA zich dan ook binnen Europa. Zo ontstond in 1935 MIVA in Nederland.

Concreet en aan de basis

“We zijn nog steeds het enige doel in Nederland dat zich richt op ondersteuning met vervoersmiddelen. En tegenwoordig ook communicatiemiddelen”, aldus Daphne Op den Kamp van stichting MIVA. “Dankzij onze partners en donateurs zijn we al jarenlang van onschatbare waarde voor het bereiken van bijzondere bestemmingen. Zo worden de vervoers- en communicatiemiddelen van MIVA momenteel ook extra ingezet in de strijd tegen Corona.”

Send this to a friend