Collecte bus 1962

Het ontstaan van de MIVA-identiteit

03 december 2020
  • Deel deze pagina

MIVA bestaat dit jaar 85 jaar. We duiken daarom graag samen met jullie de rijke geschiedenis van MIVA in. Zien waar de oorsprong van MIVA ligt en hoe MIVA is ontstaan maakt ons trots. In dit nieuwsbericht vertellen we meer over het ontstaan van de MIVA-identiteit.

Geen makkelijke start

Hoewel de tijd en omstandigheden gunstig waren, kende de MIVA geen gemakkelijke start. Ten eerste omdat zij niet op steun van de Bisschop kon rekenen. Ten tweede omdat plaatselijke afdelingen van het Genootschap van de Voortplanting van het Geloof eerder bestonden en derhalve het monopolie hadden op missie-acties.

Volgroeid

Toen de MIVA in 1960 echter goedkeuring kreeg van de bisschop voor het houden van een jaarlijkse kerkdeurcollecte, kwam een meer gericht beleid van de grond en was de MIVA als organisatie ‘volgroeid’.

Collecte poster 1962
Collecte poster 1965

Verschillende onderdelen

Naast projecten in de regio Indonesië met Nederlandse missionarissen werden ook elders projecten op gang gebracht met land eigen priesters om zo de ontwikkeling van jonge kerken meer te stimuleren. Deze acties berustten op een stabiele basis van inkomsten door structurele, succesvolle acties. Zo werd vanaf 1960 een jaarlijkse loterij georganiseerd, vond vanaf 1961 ieder jaar een kerkdeurcollecte plaats en kwam in 1968 een derde actie van de grond: de hulp-rijbewijzen actie, later voortgezet als de actie “Snelle Hulp”. Deze acties maakten een vast onderdeel uit van de inkomsten van de MIVA.

  • Deel deze pagina

Meer nieuws

Foto voor MIVA Inspiratiedag

MIVA Inspiratiedag op 1 juni

Lees meer
Dennitah geeft voorlichting over vrouwenrechten

Vrouwenbesnijdenis: pijnlijk en vernederend

Lees meer
Zuster Fronille

ROC Amsterdam online evenementen

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.