Fundatie Charitas boekt resultaten samen met MIVA

Passende samenwerking

Sinds 2005 steunt de Congregatie Zusters Franciscanessen van Charitas projecten van MIVA. MIVA zorgt ervoor dat het opgebouwde vermogen van de zusters goed wordt besteed. Op een manier die past bij hun doelen, aandachtsgebieden en leefwijze.

Fundatie Charitas

Het gedachtegoed van de zusters van de Nederlandse congregatie mag niet verloren gaan. Hun erfgoed moet goed worden beheerd. Daarvoor zet het bestuur van Fundatie Charitas zich in.

Voorzitter Norbert Schnell is enthousiast over de samenwerking: “Waarom zouden wij het zelf organiseren als we de kennis en ervaring van een strategische organisatie als MIVA kunnen inzetten?  Onze missies passen perfect bij elkaar.”

MIVA directeur Erik Ackerman vertelt hierover: “MIVA en de Fundatie Charitas delen een missie: bereikbare gezondheidszorg voor iedereen. Daarom is het zo mooi dat we onze krachten bundelen. Samen kunnen we meer kwetsbare mensen bereiken.”

Impact

De impact van Fundatie Charitas is groot. Onderstaande afbeelding illustreert wat wij alleen al in 2022 met de ondersteuning van de Fundatie Charitas hebben kunnen bereiken.

fundatie charitas projecten 2022

Graag delen wij een greep uit de projecten die Fundatie Charitas mogelijk heeft gemaakt in Rwanda en India:

400 huisbezoeken en 1100 kilometer per maand

Dankzij Fundatie Charitas hielpen we onze partnerorganisatie Vincentian Social Service Society (VSSS) in India met een ambulance. Daarmee bereiken zij de meest kwetsbare mensen. De ambulance wordt voor veel verschillende doelen ingezet en iedere dag gebruikt. Met de ambulance worden maandelijks 1100 kilometer en bijna 400 huisbezoeken afgelegd.

Devassy (69) werd drie jaar geleden getroffen door de ziekte van Parkinson. Later kreeg hij ook nog een beroerte. “Daardoor werd ik bedlegerig. Ik kon geen enkel deel van mijn lichaam voelen. Mijn vrouw kon moeilijk voor mij zorgen, gezien haar eigen gezondheidsproblemen. Onze zoon is verhuisd naar het buitenland, waardoor het verkrijgen van medicijnen en het bereiken van ziekenhuizen nog moeilijker werd.”

Gelukkig kon VSSS Devassy met de ambulance helpen met verpleegkundige zorg, emotionele steun, fysiotherapie, training. Bovendien kreeg hij een rolstoel. “Dit is een grote verademing voor ons. Voorheen waren we afhankelijk van buren om het ziekenhuis te bereiken. Dat kostte ons veel geld. Dankzij de hulp van VSSS kan ik nu lopen en zitten. Zonder de ambulance had ik nooit vooruitgang kunnen boeken.”

“Ik spreek mijn dank uit aan alle mensen die me in mijn moeilijkste tijden hebben geholpen.”

Devassy kreeg hulp dankzij de ambulance die met de bijdrage van Fundatie Charitas werd gefinancierd.

Het verschil voor mensen met een handicap

In Rwanda maakt Fundatie Charitas het verschil voor mensen met een handicap, dankzij de rolstoeltoegankelijke minibus die zij mede financierde. De lokale organisatie Caritas Diocese Kabgayi (CDK) helpt hiermee mensen met een beperking bij integratie in de samenleving en vergroot hun mobiliteit, ongeacht van hoe afgelegen zij wonen.

De resultaten van dit project tonen feilloos aan hoe belangrijk het is om te investeren in infrastructuur en communicatiemiddelen. CDK bereikt en helpt ongeveer 1500 kinderen met de minibus. De minibus rijdt vijf dagen per week rond en vervoert in geval van nood ook kinderen met spoed naar het ziekenhuis.

Met de nieuwe rolstoeltoegankelijke minibus heeft Caritas Diocese Kabgayi:

  • Kinderen met een handicap, die in afgelegen gebieden wonen, kunnen vervoeren voor het aanmeten van protheses;
  • Mensen met een handicap kunnen vervoeren om bijeenkomsten bij te wonen van lokale organisaties;
  • Meer activiteiten kunnen doen om het stigma rond handicaps te doorbreken;
  • Gezinnen thuis kunnen bereiken om zorg te bieden én om ze te vervoeren naar ziekenhuizen en andere medische posten;
  • Evenementen kunnen bijwonen en anderen hiervoor kunnen uitnodigen op het gebied van belangenbehartiging;
  • Hun doelgroep toegang gegeven tot hoogwaardige medische zorg.

Persoonlijk gesprek

Overweegt u ook samenwerking met MIVA? Dan gaan wij graag een persoonlijk gesprek met u aan. We brengen uw wensen inMaaike Riddersma-van Apeldoorn kaart en bespreken de mogelijkheden. Bel met Maaike Riddersma-van Apeldoorn op +31 (0)76 521 71 50 of neem hier contact op.