Wat zijn mensenrechten?

Mensenrechten zijn er om mensen te beschermen tegen de macht van de staat. Het gaat bijvoorbeeld om vrijheid van meningsuiting of dat de overheid niet zomaar geweld tegen burgers kan gebruiken, maar ook recht op onderwijs is van belang bij mensenrechten.

Het is de afspraak deze rechten voor iedereen te garanderen, ongeacht ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, afkomst, welstand of enige andere status.

Dag van de mensenrechten

Jaarlijks op 10 december is het de dag van de mensenrechten. Het is de datum waarop in 1948 door de Verenigde Naties de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens werd aanvaard. Op deze datum worden jaarlijks overal ter wereld manifestaties voor de mensenrechten georganiseerd.

MIVA zet zich in voor mensenrechten

Het schenden van mensenrechten komt in veel landen dagelijks voor. MIVA zet zich in voor gelijke behandeling en gelijke kansen van mannen en vrouwen in ontwikkelingslanden en steunt pioniers die zich inzetten voor de rechten van de mens. Deze mensen zijn actief op diverse terreinen. Ze komen op voor de rechten van Indianen in Latijns Amerika, strijden tegen slavernij in Brazilië of zorgen voor betere werkomstandigheden van fabrieksarbeiders in Azië.

Schrijf je in voor de MIVA nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.