De harde realiteit van de Indiase kledingindustrie

Realiteit in kledingindustrie allesbehalve rooskleurig

In de Indiase staat Tamil Nadu werken zo’n 300.000 meisjes en jonge vrouwen in de textielsector. Veel van de meisjes zijn tussen de 15 en 18 jaar oud. Met mooie verhalen over goede betalingen en comfortabel verblijf worden meisjes naar de textielfabrieken gelokt. Er wordt hen van alles beloofd, maar de realiteit is anders en alles behalve rooskleurig.

Katoen uitzoeken in Indease spinnerij

Sumangali: lage lonen en bedrog

In de spinindustrie in India werken veel meisjes en jonge vrouwen volgens een Sumangali contract. De helft van hun salaris krijgen ze uitbetaald en de andere helft wordt apart gezet om later uit te betalen als een soort bonus. Helaas werkt het in de praktijk niet zo en komt de fabrikant altijd met redenen om het loon niet uit te keren. Zo wordt eten en verblijf (tegen behoorlijke kosten) van het salaris afgetrokken, krijg je aftrek als je ziek of gewond bent en zelfs bij één dag afwezigheid per maand wordt er salaris ingehouden. De meisjes werken zes dagen per week en vrije dagen hebben ze niet. Van een echt arbeidscontract is geen sprake.

Bijeenkomst over rechten voor vrouwen in kledingindustrie India

Informatie het meest doeltreffende instrument

MIVA steunt een project van de Serene Secular Social Service Society, een organisatie die actief is op gebied van vrouw-, kind- en arbeidsrecht. Ze informeren ouders om te voorkomen dat hun dochters een Sumangali contract aangaan en ze informeren meisjes die al werkzaam zijn in de textielindustrie over verzekeringen en andere arbeidsvoorwaarden waar ze recht op hebben.

De wervingscampagnes die door de textielfabrieken gehouden worden zijn ontzettend misleidend. Voorlichting is het meest doeltreffende instrument om Sumangali een halt toe te roepen. SSSSS is actief in 10 districten in Tamil Nadu en bereikt ruim 500 dorpen. Er moet heel wat gereisd worden, afstanden tot 300 kilometer zijn geen uitzondering. Ze hebben een kleine bus nodig om hun werk goed te kunnen doen.

SSSSS demonstratie tegen Simangali in India

Kledingfabrieken in Bangladesh

De spinnerijen bevinden zich vooral in India maar het vervaardigen van kleding vindt veel plaats in Bangladesh. In 2013 vond hier één van ’s werelds grootste industriële rampen plaats toen een textielfabriek instortte. Ruim 1100 mensen kwamen hierbij om. De kledingindustrie is een enorme bron van inkomsten voor Bangladesh, maar de werkomstandigheden zijn schrijnend.

Daarom steunde MIVA de Bangladesh Labour Welfare Foundation met een busje. Net als de SSSSS in India geeft deze foundation voorlichting. Veel mannen en vrouwen trekken van het platteland naar de stad Dhaka om in de kledingindustrie te werken in de hoop op een beter leven. Door voorlichting kunnen zij in de toekomst echt voor een beter leven kiezen.

Schrijf je in voor de MIVA nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Send this to a friend